ארטישוק ממולא ברוטב עם זיתים מגולענים .
זיתים מגולענים גדולים המתאימים לבישול- להרתיח פעמיים עם מעט חומץ , לימון וטיפה כורכום.(החומץ מנטרל את טעמם המר של הזיתים)
לאחר ההרתחות לשטוף ולסנן .
ראשי ארטישוק – להרתיח בסיר עם: מים ,חצי לימון ומעט חומץ. בערך 20-30 דקות עד לריכוך קל .
להוציא לשטוף ולהניח בצד.
לתערובת הקציצות:
לתערובת הקציצות: 1/2 קילו בשר טחון מעורב ( צלעות 2+ מעט* עוף טחון) , לערבב עם כוסברה + פטרוזיליה קצוצים, בצל 1 מגורד או חתוך דק דק, 1 שן שום כתושה, 1 תפו"א בינוני מגורד, 1 ביצה, ושמן מעל הכל "שיתפסו" התבלינים : כף מרק עוף, קצת מלח לפי העין , פלפל שחור, כף פפריקה, כורכום, מעט תבלין לקציצות ראס אל חנות , מעט כמון, קורט קינמון, ולמי שיש תבלין משיה שיוסיף גם קורט קטן … לערבב הכל היטב בקערה ולהניח במקרר לספיגת טעמים.
למלא את ראשי הארטישוק בבשר הטחון, ולהדק טוב על הראשי ארטישוק, גם מהצדדים. להכין כך את כל הארטישוקים במגש.
לרוטב: בסיר רחב נטגן 2 בצל גדול חתוך גס עד שקיפות , נוסיף 2-3 גבעולי סלרי חתוך , נוסיף כף סוכר חום ונטגן עד הזהבה קלה, נוסיף את הזיתים המורתחים ונטגן יחדיו , נוסיף כוסברה / פטרוזיליה קצוצה, נוסיף קוביות תפוחי אדמה( לא הרבה שיהיה מקום לראשי הארטישוק.. ) , נוסיף חצי כפית שום כתוש. נוסיף 1/4 כוס מים רותחים ונתחיל לתבל: כפית כורכום, כפית פפריקה, מעט פלפל שחור+לבן ,
1 פלפל אנגלי, 1 עלה דפנה, קורט תבלין משיה ,מעט ראס אל חנות ,מעט כמון ,מעט מלח, לוקחים כוס עם מים רותחים ומערבבים בה 2-3 חוטי זעפרן וכף מרק עוף. מוסיפים לסיר ומוסיפים עוד מים רותחים מעל גובה הזיתים והתפו"א .מגיעים לרתיחה , בזמן רתיחה מתחילים להוסיף את ראשי הארטישוק הממולאים בין לבין. לא לערבב. אם נשאר בשר אפשר לגלגל גם קציצות בתוך הסיר , לוקחים קורט קינמון בין האצבעות ומפזרים מעל הקציצות, מבשלים מכסה סגור להבה בינונית גבוהה , ואח"כ להנמיך להבה. מומלץ לקראת סוף הבישול להעביר את הסיר עם המכסה קצת לתנור ,יוצא ארטישוק רך רך.. -תבשילים ומאפים מבית אמא
הערות למתכון: מי שלא מוצא זיתים מגולענים לבישול יכול להשתמש גם בזיתים חרוזים משימורים..
התפו"א – מספיק 2 קטנים- בינוניים .. מי שלא רוצה אפשר גם לוותר.
ראשי ארטישוק- אני מכינה עם ראשים טריים , ניתן להשתמש גם בקפואים סנפרוסט , ועדיין לעשות להם הרתחה קצרה לפני..
סוכר חום- לא לוותר התבשיל לא יוצא מתוק בכלל !
הסוכר חום עדין בטעמו ונותן צבע יפה וטעם עדין ומיוחד לתבשיל ..